عوارض عمل بینی برای افرادی که تصمیم به این جراحی دارند یا این جراحی را انجام دادهاند به یک نگرانی و دغدغهای مهم تبدیل شده است. همانطور که میدانید جراحی بینی یا رینوپلاستی یکی از پرطرفدارترین عملهای زیبایی در دنیا است که با وجود پیشرفتهای گستردهای که در حوزه تکنیکهای جراحی و علم پزشکی به وجود آمده، هنوز هم با یک سری عوارض و مشکلات از جمله کاهش حس بویایی، درد، کبودی، ورم و… همراه است. اگرچه یکسری راهکارها برای کاهش میزان این عوارض وجود دارد؛ اما تاکنون هیچ راهکار قطعی برای عدم مواجهه با عوارض این عمل ارائه نشده است. اگر قصد دارید عمل بینی انجام دهید، حتماً به یک جراح متخصص و ماهر مراجعه کنید تا ضمن دریافت نتایج مطلوب از این جراحی، از شدت این عوارض بکاهید.
علت بروز عوارض عمل بینی
بروز عوارض علل مختلفی دارد که یکی از آنها مراجعه به پزشک غیر متخصص و کمتجربه است. اگر برای جراحی بینی به سراغ دکترهای حرفهای و مجرب بروید علاوه بر اینکه از نتیجه جراحی بینی رضایت کافی دریافت میکنید، دچار عوارض بعد از این جراحی نمیشوید. مورد دیگر عدم رعایت نکات مراقبتی قبل و بعد از جراحی است. اگر به تمام نکاتی که پزشک جراح به شما توصیه میکند توجه داشته باشید، به عوارض بعد از جراحی مبتلا نمیشوید یا شدت این عوارض در شما کمتر میشود. عواملی مانند ضربه خوردن به بینی، چسب زدن اشتباه، عدم توجه به نحوه خوابیدن بعد از جراحی، استعمال دخانیات و… از دیگر دلایلی هستند که سبب بروز عوارض عمل بینی میشوند.
عوارض عمل بینی کوتاه مدت
برخی از عوارض کوتاه مدت هستند و بعد از پشت سر گذاشتن دوره نقاهت برطرف میشوند. این عوارض عبارتند از:
درد و تورم
درد و تورم در ناحیه بینی و اطراف آن از عوارض کوتاه مدت عمل بینی است که با مصرف مسکن، بعد از ۳ تا ۴ روز برطرف میشود.
کبودی
کبودی از دیگر عوارض جراحی بینی است که میزان آن با توجه به نوع عمل جراحی متفاوت است و حدود ۱۰ روز بعد از عمل برطرف میشود.
اختلال در حس بویایی
از دیگر عوارض میتوانیم به اختلال در حس بویایی اشاره کنیم. این موضوع بعد از گذشت ۴ تا ۸ هفته از عمل از بین میرود و اصلاً جای نگرانی ندارد.
خونریزی
بعد از عمل بینی، خونریزی کاملاً طبیعی است. البته خونریزی بیش از حد مشکلات متعددی به بار میآورد و در برخی موارد شدید، نیاز به پانسمان، استفاده از کیسه یخ و انتقال خون دارد.
عوارض عمل بینی طولانی مدت
برخی از عوارض عمل بینی سالها بعد از انجام این جراحی بروز پیدا میکنند. این عوارض شامل موارد زیر میشوند.
عفونت
از شایعترین عوارض بلند مدت عمل بینی میتوانیم به عفونت اشاره کنیم. این موضوع به دلایل مختلفی از جمله ابتلا به بیماریهای زمینهای، عدم تعویض پانسمان به موقع، عدم استفاده از مسکنها و آنتی بیوتیکها اتفاق میافتد.
عدم تقارن
از دیگر عوارضی که بعد از گذشت مدتها پس از عمل بینی فرد با آن مواجه میشود، نامتقارن شدن سوراخهای بینی است. این موضوع اغلب به دلیل تجربه و مهارت کم جراح و عدم توجه به نکات مراقبتی به وجود میآید.
مشکلات تنفسی
از دیگر عوارض بلند مدت عمل بینی میتوانیم به مشکلات تنفسی اشاره کنیم. دلیل ایجاد این عارضه، عدم تقارن سوراخهای بینی و انحراف در تیغه بینی است. به همین علت پزشک توصیه میکند که در یک سال اول بعد از جراحی حتماً به مراقبتهای بعد از عمل بینی توجه داشته باشید تا دچار این مشکل نشوید.
باقی ماندن جای بخیه
در رینوپلاستی به روش باز، پزشک از بخیههای ظریف استفاده میکند که گاهی رد آنها روی بینی باقی میماند. البته استفاده از پمادهای موضعی برای جلوگیری از ایجاد این عارضه تاثیر بسزایی دارد.
عوارض عمل بینی نادر
برخی از عوارض از موارد نادر محسوب میشوند. امکان ابتلا به این عوارض بسیار کم است اما صفر نیست. این عوارض عبارتند از:
چسبندگی
چسبندگی بعد از عمل بینی به دلایل مختلف از جمله ایجاد گوشت اضافه داخل بینی، عدم بهبود زخمهای داخلی، اصرار برای کوچک کردن بیش از حد و آسیب به سلولهای مخاطی اتفاق میافتد و فرد را با مشکلات تنفسی، گرفتگی بینی، تنگی نفس و گاهاً اختلال در بویایی مواجه میکند.
دفرمه شدن بینی
از دیگر عوارض که در موارد نادر به وجود میآید، میتوانیم به دفرمه شدن بینی اشاره کنیم. این مشکل به عدم تخصص پزشک، عدم توجه به نکات مراقبتی و عوامل خارج از کنترل از جمله افزایش سن، وجود تودههای داخلی یا خارجی، ضربه و آسیب به بافت بینی اتفاق میافتد.
از بین رفتن حس بویایی
اگرچه از بین رفتن حس بویایی جزو عوارض کوتاه مدت نیز محسوب میشود. اما در برخی موارد به دلیل عدم تخصص و مهارت پزشک و آسیب رسیدن به عصب بویایی حین جراحی، فرد برای مدت طولانی دچار از بین رفتن حس بویایی میشود.
کوچک شدن بیش از حد سوراخ های بینی
از دیگر عوارض میتوانیم به کوچک شدن بیش از حد سوراخهای بینی اشاره کنیم. این مشکل به دلیل اصرار بیش از حد بیمار برای کوچک کردن بینی و عدم تخصص و مهارت پزشک به وجود میآید.
روش های کاهش عوارض عمل بینی
برای کاهش عوارض بهتر است در دوره نقاهت اقدامات زیر را انجام دهید.
• به میزان کافی استراحت کنید.
• از کمپرس یخ برای کاهش تورم و درد استفاده کنید.
• دستورات پزشک را به شکل دقیق انجام دهید.
• رژیم غذایی خود را تنظیم کنید.
• مانع از وارد شدن ضربه به بینی شوید.
• تمرینات تنفسی انجام دهید.
• تحت نظر پزشک باشید.
سوالات متداول عوارض عمل بینی
برای انجام جراحی بینی فرد متقاضی ابتدا باید آزمایشهای مختلف انجام دهد تا پزشک از وضعیت جسمانی و سلامت او اطمینان حاصل کند. بنابراین مرگ در اثر جراحی بینی موضوعی بسیار نادر است و تنها در مواردی که جراحی توسط پزشک بیتجربه و بیمهارت انجام شود اتفاق میافتد.
دوره نقاهت این عمل حداقل یک هفته است. در این مدت درد و کبودی چشمها و اطراف آن برطرف میشود. معمولاً ۱۰ روز بعد از این جراحی میتوانید فعالیتهای عادی و روزمره را انجام دهید.
بله در بیشتر موارد این حس کاملا زودگذر است و به مرور زمان برطرف میشود. علت ایجاد این عارضه، آسیب دیدن عصبهای ناحیه مورد نظر است.
در نهایت…
در این مقاله راجع به عوارض عمل بینی صحبت کردیم. عمل بینی همانند هر عمل دیگری با یک سری مشکلات و عوارض همراه است که برخی از آنها در کوتاه مدت از بین میروند. اما برخی از این عوارض پس از گذشت سالها به وجود میآیند و تا مدت طولانی با فرد همراه هستند. اگر مایلید جراحی بینی انجام دهید برای اینکه به عوارض بعد از این جراحی مبتلا نشوید حتماً به دستورالعملهای پزشک و نکات مراقبتی بعد از این عمل دقت داشته باشید و جراحی را تحت نظر پزشکان ماهر و متخصص انجام دهید.
0 دیدگاه